Stichting Chori Chora Foundation Nepal

over-ons

Welkom bij Chori (dochters) Chora (zonen)!

'Wie we ook zijn, wat we ook doen en waar we ook vandaan komen; we zijn allemaal dochters (chori) en zonen (chora). Ongeacht onze leeftijd, onze voorkeuren, onze afkomst en onze levenswijze; we zijn allemaal kinderen van moeders en vaders. Of we nu arm of rijk, man of vrouw zijn; het is ons geboorterecht om te worden wie we ten diepste zijn, hoe 'vreemd' of 'normaal' dat er ook concreet uit mag zien.'  Holi Maya Nepali

Chori Chora
Na de aardbeving in Nepal op 25 april 2015 werd ‘Expeditie Holi’ geïnitieerd vanuit Nederland en België door mensen die eerder in Nepal waren geweest en zich betrokken voelden. Er werd een startbedrag bij elkaar gebracht, in eerste instantie voor direct getroffenen van de aardbeving. Om te zorgen voor een goede juridische en organisatorische basis werd Stichting Chori Chora Foundation Nepal opgericht.

Vanaf dat moment zijn we stap voor stap verder gegaan. Initiatieven, bijvoorbeeld in de vorm van wandelingen en speciale acties, zijn veelal door donateurs zelf georganiseerd. Voorbeelden van speciale acties zijn een 'Elvis dansfeest', dat georganiseerd werd door Wim Vandeputte & Mie Bogaerts, 2 opeenvolgende speciale verwendagen voor ouderen door o.a. Katrien Laridon.

Holi Maya
Holi Maya Nepali leerde als kind telkens een paar woorden Engels van toeristen die haar dorp in de bergen bezochten. Dat waren de eerste stapjes om uiteindelijk haar droom te realiseren: werken in het toerisme!

Nu helpt zij als vrijwilligster bij Chori Chora Foundation Nepal om Nepalese kinderen en jongeren te ondersteunen bij hun dromen en ambities. In 2010 ontmoette zij reisorganisator Thomas Tierolff tijdens haar werk bij 1 van de toeristische toporganisaties in Nepal. Samen hebben zij dezelfde droom om wat voor kinderen en jongeren in Nepal te kunnen betekenen. Deze droom kreeg ‘handen en voeten’ toen reisgenoten na de aardbeving het initiatief namen om geld in te zamelen voor kinderen en jongeren in Nepal om zo hun pad te verlichten. De activiteiten in Nepal en contacten met de onderwijsinstellingen worden in Nepal op vrijwillige basis gecoördineerd door Holi.

Het bestuur van Stichting Chori Chora Foundation Nepal wordt gevormd door Holi Nepali (voorzitter), Anita Borro (secretaris), Erik Bos (penningmeester) en Thomas Tierolff (algemeen bestuurslid). Dorien Dubbers van Zelfconsultancy.nl ondersteunt de stichting op vrijwillige basis bij het opmaken van de financiële verantwoording.

Voor meer informatie over onze activiteiten en meer foto’s van onze studenten > www.facebook.com/chorichorafoundation


over-ons
over-ons

Leren doe je als je je briljant voelt, dan kun je bergen verzetten, dan schiet je in een flow. Briljant voel je je als je iets blijkt te kunnen, waarvan je dacht dat je het niet kon.


Blog en Nieuws

Bezoek aan weeshuizen afgeraden !

Op schooltjes worden de lessen onderbroken als de kinderen steeds een liedje moeten zingen voor toeristen. Soms worden de omstandig­he­den in de tehuizen bewust slecht gehouden, zodat bezoekers

geld inzamelen. Lotte Ghielen, Better Care Network

Touroperators moeten excursies naar weeshuizen uit hun reisprogramma's schrappen. De speciale vakantietrips doen de kinderen meer kwaad dan goed.

Dat stelt Better Care Network ­Netherlands, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties als Unicef en Defence for Children. Zeker negentien Nederlandse reisaanbieders geven klanten de gelegenheid tijdens hun vakantie een kindertehuis te bezoeken. 

Dat blijkt uit een inventarisatie van Defence for Children onder de touroperators die lid zijn van de ANVR. Deze reisbrancheorganisatie ontmoedigt haar leden om nog langer weeshuizen te bezoeken. 

Zulke bezoekjes brengen voor de kindertehuizen geld in het laatje. Maar de kinderen zijn er niet bij gebaat, stelt coördinator Lotte Ghielen van Better Care Network. ,,Het geld dat goedbedoelende toeristen en reisorganisaties meebrengen, houdt een onwenselijk systeem van weeshuizen in stand. In Nepal en Cambodja groeit het aantal tehuizen zelfs door de vraag vanuit het toerisme.'' 

Valse voorwendselen 

Weeshuiseigenaren ronselen kinderen, vaak onder valse voorwendselen, bij ouders die geen geld hebben voor eten en scholing. Ghielen: 'Soms worden de omstandigheden in de tehuizen bewust slecht gehouden, zodat bezoekers geld inzamelen. Dat geld verdwijnt vaak in de zakken van de weeshuiseigenaren. Van 80 procent van de kinderen in zogenaamde weeshuizen zijn een of beide ouders nog in leven.' 

Bij hun familie zijn kinderen volgens Better Care Network ­Netherlands vrijwel altijd beter af. In tehuizen lopen ze het risico slachtoffer te worden van misbruik en kinderhandel en kunnen hechtingsproblemen ontstaan. Daar komt bij dat bezoekers de veilige omgeving verstoren, zegt Ghielen.

Bron: Algemeen Dagblad, 07-01-17

Interview met Holi, voorzitter

"Na de aardbeving in 2015 begonnen we met het inzamelen van geld voor de slachtoffers. Om ervoor te zorgen dat alles juridisch en organisatorisch goed geregeld was, hebben we Stichting Chori Chora Foundation

Nepal opgericht."

"Inmiddels gaat onze missie verder dan slachtofferhulp. Chori Chora wil bijdragen aan de ontwikkeling en empowerment van jongeren. We ondersteunen ze bij het verwezenlijken van hun dromen en ambities door persoonlijke begeleiding tijdens de leerweg."

"We steunen bijvoorbeeld met schoolgeld, bijles, boeken en schriften. Heel belangrijk is dat onze studenten beseffen dat zij hun dromen en ambities zelf realiseren, maar dat zij dit niet alleen hoeven te doen. Ons motto: je doet het zelf, maar niet alleen. Helaas is een systeem met studiebeurzen en leningen zoals dat hier bestaat, ondenkbaar in een land als Nepal. Daarom is het geweldig dat wij het op deze manier wel kunnen realiseren. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is voor gezinnen om onderwijs als prioriteit te stellen, als de kinderen eten te (kunnen) geven de primaire zorg is. Ik had het geluk om steun te krijgen van iemand die me de kans gaf om vervolgonderwijs te volgen en een baan te krijgen in het toerisme. Ik weet dat één kans voldoende kan zijn om je leven een andere wending te geven."

"Ik vind het heel bijzonder dat ik met steun van onze donateurs dergelijke kansen nu kan doorgeven!"

Sponsoractie Katrien Laridon

Aanraken, aangeraakt en “geraakt ” worden. Geert van Coillie

Katrien Laridon bedacht een project om voor de bewoners op haar werk ‘een leuke én deugddoende wellness

activiteit’ te organiseren. De opbrengst maakte ze over op de bankrekening van Chori Chora Foundation Nepal; een fantastisch bedrag waarmee we weer veel kunnen doen bij het ondersteunen van kinderen en jongeren in Nepal!

Zo bijzonder om door middel van massage de verbinding te leggen tussen 'oost en west'. Een verbinding die zoveel verder gaat dan het materiële en dat maakt het voor ons extra speciaal. Wegens succes werd de actie nog eens herhaald, waarvoor dank!


Studenten Fotogalerij

studenten studenten studenten